Gheata uscata – la cine apelezi cand ai nevoie de ea?

Gheața uscată, cunoscută și sub numele de cardice, este o formă solidă de dioxid de carbon. Se formează prin comprimarea și răcirea dioxidului de carbon gazos până sub temperatura sa critică de -69,9°C și permițându-i să se dilate într-un recipient. Solidul rezultat este incolor, inodor și neinflamabil. Se numește gheață “uscată” pentru că nu se topește ca gheața obișnuită, ci se sublimează sau se transformă direct din solid în gaz, fără a trece printr-o fază lichidă.

Gheața carbonica are câteva proprietăți unice care o fac un agent de răcire excelent. Procesul său de sublimare eliberează o cantitate mare de energie, care poate fi folosită pentru a răci obiecte fără a lăsa urme de umiditate. De asemenea, este mai grea decât aerul, ceea ce o face utilă pentru a disloca aerul din containere și pentru a prinde scurgerile de gaze.

Industria alimentară și a băuturilor

Gheața carbonică este folosită în mod obișnuit în industria alimentară și a băuturilor pentru răcire și conservare. Este adesea folosită pentru a menține la rece produsele alimentare congelate în timpul transportului sau ca o modalitate de a păstra produsele la rece în timpul întreruperilor de curent. De asemenea, este folosită pentru a crea un efect unic în băuturi și cocktailuri.

Transport

Gheața carbonică este, de asemenea, utilizată în transporturi pentru a menține articolele la rece în timpul călătoriilor lungi. Este folosit pentru a transporta alimente congelate, medicamente și alte articole perisabile.

Medicamente

Gheața carbonică este utilizată în medicină ca modalitate de a îngheța și distruge țesuturile bolnave. Este folosită în mod obișnuit în dermatologie pentru a îndepărta negii, etichetele cutanate și alte tipuri de excrescențe.

Efecte speciale

Gheața carbonică este adesea folosită în industria de divertisment pentru efecte speciale în filme și producții de teatru. Capacitatea sa de a produce o ceață albă și groasă îl face o alegere populară pentru crearea de efecte stranii și dramatice.

Măsuri de siguranță

În timp ce gheața carbonică este în general sigură de manevrat, este important să urmați anumite măsuri de siguranță atunci când o utilizați. În primul rând, gheața carbonică nu trebuie niciodată ingerată, deoarece poate provoca răni grave sau chiar moartea. De asemenea, este important să manipulați gheața carbonică cu mănuși sau alte echipamente de protecție, deoarece poate provoca degerături dacă intră în contact cu pielea. În cele din urmă, gheața carbonică nu trebuie depozitată niciodată în recipiente etanșe, deoarece presiunea acumulată poate provoca explozia recipientului.

Leave a Reply