Ce dam de mancare celor mici

In cursul primilor ani de viata ai fiecarui copil, pe masura ce alegem sa introducem tot mai multe gusturi noi sau moduri de pregatire diversificate, putem observa nu doar alimentele preferate ci si cele asupra carora pare sa dezvolte anumite tipuri de intoleranta. Cel mai adesea, acest gen de manifestari isi fac exclusiv aparitia la varsta diversificarii, catalizatorul fiind indeosebi o rutina haotica de adaugare a noilor produse, fara a tine cont de restrictiile specifice. Bineinteles, desi scopul oricarei mame este obtinerea unui echilibru nutritional care sa actioneze ca promotor al unei cresteri sanatoase, de multe ori lucrurile nu sunt nici ca la carte si nici suficient de detaliate din experienta altor mamici, in asa fel incat sa putem fi 100% siguri ca nu o sa ni se intample si noua in anumite conditii. Astfel, indeosebi in contextul unui teren genetic responsiv, metabolizarea anumitor substante va avea efecte dintre cele mai evidente, de la modificarea curbei de crestere si pana la apatie, meteorism si scaune de o consistenta modificata.

Despre alimentatia cu potential alergogen major

Ca si exemplu, daca certitudinea laptelui matern ne poate feri de griji in primele 6 luni de viata ale copilului, ideea substituirii acestuia cu laptele de vaca ar trebui mai degraba indepartata, dat fiind faptul ca pediatrii reclama din ce in ce mai des cazuri tot mai precoce ale alergiei la proteina laptelui de vaca. In aceasta situatie, formulele de lapte praf special concepute vin in ajutorul tuturor mamicilor, rezolvand astfel problema stagnarii in greutate sau a comportamentului apatic a celui mic. De altfel, desi indicatiile unui regim echilibrat in primii ani de viata sunt cat se poate de clare, multe noi alimente pot prezenta un pericol atunci cand sunt adaugate prea rapid sau in cantitati prea mari, fara a introduce treptat fiecare nou element in parte.

Cum abordam diversificarea corecta a bebelusului in primul an

Avand in minte indicatiile medicului pediatru, acesta va poate ajuta sa demarati intregul proces ce presupune diversificarea alimentatiei bebelusului cu ajutorul unui meniu personalizat. Astfel, modul corect de a incepe presupune introducerea fiecarui nou aliment in parte, la inceputul mesei, incepand cu o cantitate cat mai mica. In ceea ce priveste alegerile cele mai bine primite de catre bebelusi, piureurile de legume, compoturile si supele cat mai simple sunt ideale. Odata inceput, procesul va dura atata timp cat va fi necesar pentru a inlocui masa integral, moment in care se va trece la introducerea celui de-al doilea aliment. De asemenea, daca diversificarea alimentatiei bebelusului decurge bine cu alimente pastoase sau semi-lichide, trecerea la solide precum branza de vaci cu adaos de calciu sau carnea slaba fiarta reprezinta urmatorii pasi in asigurarea unui regim care sa sustina toate procesele fiziologice de crestere.

Leave a Reply