Trebuie sa stii cum putem avea grija de ficatul nostru

Ficatul este organul cu un rol foarte important in procesul metabolismului, astfel incat organismul uman sa functioneze la parametrii normali. El este responsabil pentru procesarea si stocarea substantelor nutritive, pentru descompunerea si separarea toxinelor. In cazul in care, ficatul nu mai functioneaza normal, intregul organism are de suferit. Afectiunile ficatului nu pot fi evitate intotdeauna, dar putem lua cateva masuri prin care il putem mentine sanatos cat mai mult timp.

Ficatul are un rol important pentru corpul nostru si asa cum spune si Bogdan Ivanescu, acesta indeplineste sarcini vitale printre care, procesarea si stocarea de carbohidrati, grasimi, proteine, micronutrienti si vitamine, ajuta la descompunerea in aminoacizi ai proteinelor asimilate, descompunerea si separarea substantelor toxice, administrarea nivelului de energie si hormoni si are rol in producerea sucului biliar. Prin toate acestea, ficatul este un organ vital care detine o forta de regenerare deosebita in urma daunelor minore. Din acest motiv, este nevoie sa-l protejam, deoarece daunele hepatice severe sunt ireversibile.

Exista cativa factori care pot avea efect nociv asupra ficatului printre care, consumul ridicat de alcool, consumul in cantitati mari de zahar, mesele in fuga, aditivii alimentari, inclusiv medicamentele pot afecta ficatul.

Cu ajutorul lui Bogdan Ivanescu afla cum putem proteja ficatul in acest articol. Printre masurile care se pot lua pentru protejarea ficatului se numara:

-hidratarea suficienta pentru ca astfel protejam ficatul prin procesul de detoxificare. Daca ne vom hidrata suficient, substantele toxice sunt transportante mai repede spre ficat, iar procesul de detoxificare din corp se accelereaza.

-putem urma o cura de armurariu, acesta fiind un remediu natural care nu doar protejeaza ficatul, dar sprijina si regenerarea acestuia in cazul prezentei daunelor hepatice.

-consumul de substante amare ne poate ajuta. Alimentele vegetale care contin substante amare au efect benefic asupra ficatului. Printre acestea se numara anghinarea, andivele, papadia, varza de Bruxelles si salvia. Substantele amare ajuta prin stimularea productiei de bila care usureaza toleranta la grasimi, si in plus, valorile colesterolului din sange scad.

-ciocolata amaruie scade tensiunea arteriala datorita continutului inalt de cacao, ceea ce se reflecta asupra ficatului. Un consum rezonabil de ciocolata amaruie este benefic inclusiv pe fondul unor daune hepatice ce ar putea provoca ciroza. Daca vom consuma ciocolata amaruie imediat dupa masa, presiunea din vasele de sange ale cavitatii abdominale va scadea.

Pe langa cele de sus, DoctorMit ne sfatuieste sa luam si alte masuri pentru protejarea ficatului, printre care:

-sa consumam mai multe legume crucifere;

-sa renuntam la prajeli si alimente procesate, semipreparate;

-sa inlocuim preparatele din faina alba cu cele din faina integrala, neagra sau graham;

-sa condimentam mancarea cu turmeric.

Afla mai multe din urmatorul videoclip DoctorMIT:

Leave a Reply