Gradinita, este o institutie educationala, avand ca scop dezvoltarea de rutine si deprinderi, oferindu-i copilului tau un bagaj informational generos. De asemenea, gradinita dezvolta capacitatea de adaptare, de comunicare, dezvoltand prietenii, afinitati, hobby-uri. Putem spune ca este un univers colorat, unde copilul nostru este in centrul atentiei. Culorile de pe pereti, florile, frunzele, jocurile,activitatile. ne fac si pe noi adultii sa ne dorim sa mai fim macar o zi din nou copii. Cu toate ca pentru noi ar fi raiul pe pamant, pentru copilul tau acest univers la inceput ar putea fi un cosmar. Pregatirea copilului in acest demers trebuie facut intr-o maniera calda, oferindu-I in acelasi timp siguranta cat si incredere in cadrele didactice. In articolul prezentat, Clubul Bebelusilor iti ofera sfaturi pretioase in adaptarea copilului tau in mediul educational.
Hai sa facem cunostinta!
O greseala foarte des facuta de catre parinti, este aceea de a face cunostinta cu educatoarea in aceiasi zi cand iti duci copilul la gradinita. Acest lucru poate crea confuzie in sufletul copilului, deoarece te vede la fel de emotional. Incearca sa faci cunostinta cu educatoarea inainte de inceperea anului scolar, oferindu-I acesteia informatii despre copilul tau. Astfel, aceasta va stii daca este un copil mai energic sau mai linisit, daca-i place o anumita jucarie sau daca are un animalut de companie. Oferindu-Ie aceste informatii cadrele didactice atunci cand se intalnesc pentru prima oara cu piticul, vor stii ce si cum sa comunice. Subiectele din prima zi de gradinita sunt primordiale, deoarece atunci se creaza atasamentul fata de o persoana noua. Copilul va fi mult mai deschis spre cunoasterea gradinitei, daca doamna educatoare va stii deja ca are un catel acasa sau daca culoarea lui preferata este albastru.
Pas cu pas ajungem puternici
Daca ai optat pentru program prelungit sau scurt, acest lucru nu conteaza. Regula pentru o adaptare optima este la fel, durata fiind diferita. Daca ai optat pentru programul scurt, este de preferat sa lasi copilul la gradinita in primele zile pentru o perioada foarte scurta de timp. In primele 2-3 zile este recomandat sa participi alaturi de acesta la activitatile propuse de educatoare, astfel copilul se va simti in siguranta. Dupa durata celor 2-3 zile, ii poti spune copilului tau, ca vei pleca o perioada foarte scurta de timp din clasa, insa te vei intoarce foarte repede sa-l iei. Un mic sfat magic, este de a delimita timpul. Spune-I copilului tau ca vei mai sta 5 minute, dupa va trebui sa pleci, urmand sa-I amintesti cand mai este doar un minut. In acel ultim minut, ofera-i o imbratisare mare, spunandu-I ca la gradinita este in siguranta, iar doamna educatoare este prietena lui care se va asigura ca se simte foarte bine. Aceiasi regula se aplica si la programul prelungit, astfel adaptarea acestuia la pranz, somn, trebuie facuta cu pasi mici.
Adaptarea la gradinita poate fi o adevarata provocare atat pentru parinti, copil cat si pentru cadrul didactic daca nu este facuta intr-o maniera corecta, insa oferindu-i rabdare copilului tau, lucrurile vor merge de la sine.